Yrittäjä kanssikuva

Miksi lähteä yrittäjäksi?

Viimevuosina yrittäjyyden markkinoiminen on noussut uudella tavalla esille talouden elvyttämiseksi. Koulut antavat huomattavan määrän yrittäjyyskasvatusta, ja peliteollisuus on näyttänyt kuinka pienestä ideasta voidaan lähteä maailmaa valloittamaan.

Yrittäjäksi ryhtymiseen on kuitenkin kolme pääasiallista syytä. Työttömyydeltä välttyminen, unelmien toteuttaminen ja markkinaraon havaitseminen ovat tärkeimpiä tekijöitä, jolloin päätös yrittäjyydestä syntyy. Lähiympäristön tuki ja yrittäjän henkilökohtaiset valmiudet tietenkin vaikuttavat viimeisen askeleen ottamiseen.

Toimettomuuden välttäminen

Kun töitä ei yksinkertaisesti ole, tai niitä ei saa, alkaa yrittäjyys näyttää varteenotettavalta uravaihtoehdolta. Esimerkiksi jos on asettunut jollekin paikkakunnalle asumaan ja joutuu työttömäksi, voi yrittäjyys alkaa kiinnostaa, jottei perheen tarvitsisi muuttaa. Toisille työttömyys tuntuu ahdistavalta, vaikka tekisi kaikkensa työllistyäkseen. Toimettomuus voi kuitenkin muuttua haluksi korjata tilanne yrityksen perustamisen kautta. Jos tietty ala kiinnostaa, mutta sillä ei ole työpaikkoja saatavana, voi henkilö perustaa oman yrityksensä.

Unelmien toteuttaminen

Usein yrittäjyys on pitkäaikainen haave. On aina ollut tietynlainen palo tehdä sitä ”omaa juttuaan”. Yleensä haavetta tukevat koulutus tai osaaminen. Lähipiirin tuki on tietenkin tärkeää, moni haave jää toteuttamatta jos vaikkapa perhe suhtautuu yrittäjyyteen turhana haihatteluna. Vaikka karkinnäköisten korujen tekeminen kuulostaa enemmän harrastukselta kuin liiketoiminnalta, joku silläkin elättää itsensä.

On myös henkilöitä, jotka haluavat yrittäjyyden vapauden, mutta ala ei välttämättä ole kirkkaana mielessä. Tällöin oman yritysidean löytäminen voi vaatia useamman eri alan kokeilemista. Onneksi yrittäjyydessä ei tarvitsekaan ikuisiksi ajoiksi sitoutua samaan liikeideaan, vaan voi kehittää uutta liiketoimintaa ja halutessaan lopettaa tai myydä entisen.

Markkinarako

Markkinaraon havaitseminen voi johtaa päätökseen lähteä yrittäjäksi. Yrittäjyys voi lähteä omasta tarpeesta, esimerkiksi havainnosta että on liki mahdotonta löytää naisten korkokenkiä koossa 34. Kun henkilö hoksaa, että muutkin voivat kärsiä samasta ongelmasta, hän näkee markkinoilla mahdollisuuden pienten kokojen kenkäkauppaan. Jos taas Helsingissä hammashoitolassa toimiva hammaslääkäri huomaa trendien muuttuneen ja hampaiden valkaisun tulleen taas muotiin, voi hän ottaa harkitun riskin ja perustaa Helsinkiin uuden hampaiden valkaisijan vastaanoton! Samoin voidaan löytää jokin kiva lomakohde, jossa olisi hyvät puitteet meloa, mutta kukaan ei vuokraa kajakkeja. Niinpä henkilö voi aloittaa kajakinvuokraajana, ja laajentaa lopulta toimintaansa täyden palvelun matkailukohteeksi.

Markkinarako voidaan havaita helposti myös yrityskauppojen myötä. Kaupungin ainoan rautakaupan yrittäjä on kenties vetäytymässä eläkkeelle ja toiminta on myynnissä. Paikallislehti kirjoittaa asiasta jutun lehteen ja joku joka on harkinnut yrittäjyyttä, muttei ole löytänyt vielä ideaansa, saattaa lukea sen. Kiinnostus johtaa yhteydenottoon ja pian kaupungissa voikin olla uusi yrittäjä. Myös sukupolven vaihdos perheyrityksessä voi johtaa yrittäjäksi lähtemiseen. Yrityksen arkea on seurattu vierestä ja kenties itse opiskeltu muulle alalle, mutta jos ulkopuolista jatkajaa ei ole näköpiirissä, olisi sääli heittää vanhempien elämäntyö hukkaan. Joskus yrittäjät kuvailevat vain ”ajautuneensa tilanteeseen”.

Tie avoinna mahdollisuuksia

Yrittäjyyteen liittyvät mielikuvat vapaudesta ovat houkutteleva tekijä. Saisi itse valita mitä tekee ja omat aikataulunsa. Toisia houkuttaa rehellisesti sanottuna raha. Koetaan että yrittäjänä on suuremmat mahdollisuudet rikastumiseen, ja periaatteessa niin onkin, mutta se ei silti jokaiselta onnistu. Vaatii taitoa valita hyvä liikeidea ja paljon työtä saadakseen se menestymään niin että ansiot ylittävät tavallisen työntekijän palkat.

Tyypillisesti yrittäjyyspäätös syntyy halusta muuttaa nykytilannetta. Kenties oma elämäntilanne vaatii muutosta tai lopultakin on taloudellisesti mahdollista ryhtyä tekemään töitä unelmansa toteuttamisen eteen. Tai ehkä vain lähdetään hakemaan pientä lisäansiota verkostomyynnin kautta ja todetaan toiminnan antavan sisältöä elämään. Mistä tahansa syystä yrittäjäksi lähteekään, pitää muistaa ettei yrittäjä ole koskaan valmis vaan kyseessä on matka. Ikuinen kehitystyö yrityksen ja yrittäjän parantamiseksi ei pääty koskaan, sillä maailma ympärillä muuttuu jatkuvasti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest