Kirjat

5 parasta äänikirjaa nettitöitä tekeville

Äänikirjat ovat suosituimpia kuin koskaan. Äänikirjat tekevät pitkistä ajomatkoista, työmatkabussissa istumisesta, puutarhatöitä, koiran ulkoiluttamisesta ja esimerkiksi ruoanlaitosta paljon miellyttävämpää. Myös monet työtehtävät mahdollistavat äänikirjojen kuuntelemisen. Liukuhihnankin ääressä vietetty päivä sujuu vikkelästi, kun kuuntelee samalla jännää dekkaria – tai availee oman elämänsä solmukohtia jonkin self help -opuksen avulla. 

Myös näyttöpäätteen ääressä työskentelevät voivat joskus kuunnella äänikirjoja töitä tehdessään. Esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmaa voi käyttää, vaikka kuuntelisikin samalla äänikirjaa. 

Monet valokuvaajat, kääntäjät, sisällöntuottajat, bloggaajat ja esimerkiksi verkkosivujen suunnittelijat ovat freelancereita tai yksinyrittäjiä. He tekevät töitä usein kotoa käsin. Kotoa käsin työskentelemisessä on hyvät ja huonot puolensa. Huonoihin puoliin kuuluu esimerkiksi se, että työskentelemistä voi olla vaikea aloittaa, kun olisi niin paljon muutakin puuhaa. Muun muassa tähän pulmaan voi hakea apua seuraavista äänikirjoista – ne on valittu nimenomaan nettitöitä tekeviä ajatellen. Parhaat äänikirjasovellukset löydät puolestaan osoitteesta äänikirjasovellukset.com

1. Antisäätäjä: Fiksun ajankäyttäjän opas

Anna Perhon kirjoittama ja lukema kirja Antisäätäjä auttaa sinua saamaan kalenterin ja kellon parempaan hallintaan. Reilun kuuden tunnin pituinen äänikirja lupaa, että otettuasi vinkit käyttöön sinulla ei ole enää koskaan kiire. 

Kirja haastaa sinut laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen, ja rakentamaan kalenterisi näiden asioiden pohjalta. Elämä lakkaa olemasta pelkkää selviytymistä, kun opit uuden tavan ajatella ja hallita ajankäyttöäsi. Kirjassa on käytännönläheisiä vinkkejä, tehtäviä ja Antisäätäjän Kaava oman ajankäyttösuunnitelman laatimisen tueksi. 

2. Upeaa työtä!

Jotta sinäkin voisit löytää oman työsi ja voida hyvin sitä tehdessäsi, on Lauri Järvilehto kirjoittanut kirjan Upeaa työtä!. Jussi Puhakan lukema, noin viiden ja puolen tunnin pituinen äänikirja ohjaa löytämään oman kutsumustyön ja menestymään siinä. Järvilehto linjaa, että kuka tahansa onnistuu tässä tavoitteessa, jos on valmis uhraamaan sille 10 000 tuntia työtä. 7,5 tunnin työpäivillä tämä tarkoittaisi 1333 työpäivää, eli noin 65 kuukautta. Puhutaan siis noin 5,5 vuodesta, mikä on varsin pitkä aika. Toisaalta, on parempi opiskella ja harjoitella 5,5 vuotta, kuin tehdä 40-vuotinen työura ”väärällä” alalla – tai palaa loppuun jo ennen keski-ikää. Kirja motivoi ja inspiroi jokaista koulutus- ja uravalintojen kanssa tuskailevaa tosielämän esimerkeillä, tehtävillä sekä konkreettisilla ohjeilla. Lisäksi opus muistuttaa, että kaikki jo tapahtunut on vain valmistanut sinua kutsumustyöhösi, eli mikään urapolun haara ei ole ollut turha. 

3. Riittävän hyvä: Selviytymisopas työelämään

Aurora Airaskorven Riittävän hyvä pohtii sitä, miten päästä eroon liiallisesta täydellisyydentavoittelusta. Hanna Saari on lukenut ääneen tämän noin 6 tunnin mittaisen kirjan, mikä voi pelastaa kuulijansa loppuunpalamiselta. Teoksen ydinsanoma on, että jokaisen on opittava asettamaan rajat omalle työnteolleen, ja hyväksymään riittävän hyvät lopputulokset. Teoksessa etsitään myös riittämättömyyden tunnetta ruokkivia tekijöitä ja sitä, miten riittää itse itselleen. Näiden konkreettisten neuvojen avulla opit tunnistamaan rajasi ja pitämään niistä kiinni. Samalla opit armollisuutta myös muiden ihmisen rajallisuutta kohtaan. 

4. Aivotaidot: Käytä päätäsi paremmin

Heli Isomäki ja Nina Uusitalo antavat kirjassaan Aivotaidot konkreettisia ohjeita aivojen hoitoon, huoltoon ja käyttöön. Krista Putkonen-Örnin lukema kirja kestää hieman vajaat 4 tuntia, mutta sinäkin aikana saat paljon eväitä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn parantamisen eteen. Jopa kaksi kolmasosaa psyykkisestä hyvinvoinnistamme on omissa käsissämme, ja nimenomaan mielen sekä aivojen yhteyden ymmärtäminen auttaa meitä voimaan paremmin. 

5. Työuupumuksen itsehoito: Kuinka kierrän karikot

Stressi

Heli Nurmen kirja Työuupumuksen itsehoito auttaa siinä vaiheessa, kun työuupumus on jo täyttä totta. Leena Nuoran lukema kirja on pidempi kuin edelliset parhaat äänikirjat nettitöitä tekeville, sillä äänikirja kestää yli 10 tuntia. Aihe on kuitenkin niin tärkeä ja siitä on hyvä saada mahdollisimman paljon tietoa, joten kirjan pituus ei ole missään nimessä liioiteltua. 

Tämä kirja on siis tarkoitettu työuupumuksen kohdanneille, jotka tarvitsevat aina apua toipuakseen. Kirjan avulla oppii kiertämään karikot myös vastaisuudessa, joten se auttaa myös työuupumuksen uusiutumisen ennaltaehkäisemisessä.

Kirja kannattaa lukea, vaikka ei vielä olisikaan sairastunut työuupumukseen, antaahan se varsinaisen työkalupakin työssä jaksamiseen. Teos sopii myös psykoterapeuttien, terveydenhoitohenkilökunnan ja muiden työuupuneiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kuunneltavaksi. Myös työuupuneen läheiset saavat kirjasta varmasti paljon irti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest