Prepsikka

Yrittäjän selviytymisopas, osa 2: hanki oma Iso-Masa

Kun Hjalliksen Hartwall-hallihankkeen rahoitus oli vastatuulessa, hänen hyvä ystävänsä, laivanvarustaja *Martin Saarikangas auttoi Hjallista saamaan hallille rahoituksen Pohjoismaisesta Investointipankista. Hjallis itse ei tiennyt koko pankin olemassaolosta mitään. Hjallis evästää yrittäjiä:

Tarvitset verkoston ja jonkun, jolle puhua. Tarvitset sellaisen ihmisen, johon voit luottaa.*

Omien kokemusteni perusteella voin antaa muutaman vinkin, kuka sellainen ihminen on, jolle voit puhua ja johon voit luottaa. Tai oikeastaan käänteisesti, kuka ei mielestäni ole soveltuva:

  1. Puoliso. Hän on liian läheinen, eikä välttämättä osaa ajatella tilannettasi objektiivisesti. Hän kuuntelee sinua joka päivä, ja on jo muodostanut (ennakko)käsityksen tilanteestasi.
  2. Lähisukulainen. Erityisesti silloin, jos joudut lainaamaan rahaa. Lähisukulainen voi joustaa hyvää hyvyyttään. Opit lainaehdoista ja koroista vähemmän kuin voisit oppia.
  3. Henkilö, jolla on ollut kultalusikka suussa syntymästään lähtien. Jos vastapuolella ei ole omakohtaisia, vastaavia kokemuksia kuin sinulla, hän voi hymistä ja voivotella, mutta järkeviä neuvoja tai rahoitusta on turha odottaa.

Soveltuva henkilö on sellainen, joka tuntee toimintatapasi, arvosi ja periaatteesi riittävän hyvin. Hän tietää ammattitaitosi ja yrityksesi liiketoiminnan luvut. Hän ei välttämättä kuulu sosiaalisen mediasi kaveriporukkaan, ainakaan lähimpiin.

Entä sitten? Entä jos joudut nojaamaan taakan kumaraan painamasi selän tätä luottopakkia vasten? Muutama itsestään selvä neuvo, mutta hyvä muistaa:

  1. Pyydä nöyrästi apua. Kerro ongelmistasi. Kerro, mihin haluat mennä ja millä keinoilla ajattelit sinne päästä.
  2. Jos tarvitset rahaa, pyydä lainaa. Aineettoman bisneksen yksinyrittäjien on turha mennä minkään rahalaitoksen luukulle hattu kourassa.
  3. Tarjoa omaehtoisesti lainalle härski korko ja riittävät, henkilökohtaiset vakuudet. Vaikka autosi, kesämökkisi tai veneesi. Tai puolet yrityksesi osakkeista.
  4. Maksa takaisin jokainen sentti. Ajallaan. Mieluummin jopa etuajassa.

Suomalaisen luonne on sellainen, ettei viitsisi pyytää apua, koska silloin on epäonnistuja. Kuinka moni suomalainen yrittäjä on hikoillut lakanansa puhki yksin ongelmiensa kanssa? Kuinka moni on päättänyt päivänsä häpeän pelko niskassaan, vaikka apua olisi saanut pyydettäessä?

Kuka on sinun Iso-Masasi? Minulla se on henkilö, jonka olen tuntenut jo yli 10 vuoden ajan. Emme ole koskaan vierailleet toistemme luona tai viettäneet iltaa yhdessä. Tunnemme toisemme kuitenkin erittäin hyvin. Let’s keep it that way.

*Asteriskien välissä oleva teksti on lainattu vuoden 2012 Nordic Business Reportista”

Pistä jakoon: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Melkein voitettiin jääkiekossa. Vastustaja tasoitti viimeisellä sekunnilla. Vähän söi.

Kaikki oikeudet ja naurut pidätetään. Copyright © 2008-2017 Prepsikka Oy. Y-tunnus 2202417-7.