Prepsikka

Yrittäjän iltakaljan hintalappu: 60 000 euroa vuodessa

Varoitus: tässä blogissa on kirosanoja ja itsekehua. Olen saanut koulutuksissani palautetta niistä, vaikka en niitä ylen määrin viljelekään. Haluan kertoa, miksi jokaisen yrittäjän kannattaa pitää kehostaan, kunnostaan ja jaksamisestaan huolta. Yrittäjän iltakaljojeni hintalappu on 60 000 euroa vuodessa. Kerron miksi.

Elokuun 2014 puolessa välissä ajattelin kokeilla kollegani Erja Mäkilän kehumaa kehokuuria. Kesän jälkeen mahani oli pontevassa kunnossa ja housujen vyötäröt tiukilla. Energiataso oli alhaalla, ja syksyn työt alkamassa. Yrittäjälle se on huono tilanne. Olen puhunut tästä useissa eri paikoissa ja medioissa. Tamperelainen Täysii-seminaarin puuhamies Andy Hopi haastatteli minua keväällä 2015 unelmistani.

En markkinoi tässä mitään hyvinvointituotteita enkä lifestyle-ohjelmia. Jos haluat kuulla niistä lisää, KVG tai jotain.

Olin ennen puhdistautumistani ollut yrittäjänä yli 6 vuotta. Kun meni kovaa ja töitä oli paljon, oli mukava rentoutua iltaisin ja ottaa muutama olut. Yleensä 2-6 tölkkiä. Usein puolen litran jöötejä. Aamulla väsytti niin saatanasti. Vaimoni herää 5.30 ja lähtee töihin klo 7. Niihin aikoihin aloin valua alakertaan ja haukotella itseäni hereille.

Toisaalta, kun oli ajanjaksoja, jolloin ei mennyt kovin hyvin, oli sama ottaa illalla muutama olut, koska seuraavan päivän työt ehtisi tehdä vähemmässäkin ajassa.

Kroppani puhdistuksessa ensimmäinen kuukausi oli rytinää. Kun on 25 vuotta kaatanut siihen olutta ja oluiden välillä työntänyt kitusiin vaaleaa viljaa muutaman peltosaran verran, se tuntuu. Ensimmäisen kuukauden jälkeen olo oli niin energinen, etten ollut kokenut moista koskaan aiemmin. Vuosia kestänyt vetelä väsymykseni tuntui olevan vain utuinen muisto.

Aloin paiskia töitä. Hankin lisää asiakkaita. Lisää töitä. Aloin herätä klo 5.15 vaimoni kanssa. Nappasimme koiramme mukaan ja lähdimme aamukävelylle – täynnä virtaa. Seitsemältä olin jo täydessä työn touhussa.

Firmani tilikausi alkaa 1.8. Jouluun mennessä olin liikevaihdossa edellä 40 %. Vuoden 2015 helmikuussa etumatkani edelliseen tilikauteen oli jo 100 %. Helvetti soikoon! Sitten aloin miettiä, ettei minun – keski-ikäisen kehäraakin – kannata vetää itseäni piippuun ellei ole aivan pakko. Löysin kuitenkin fyysisen suorituskykyni. Tiedän, että voin venyä aika koviin suorituksiin kun on tarve. Olen oppinut myös levon merkityksen.

Kun tilikausi päättyi 31.7. ja sain laput kouraani, oli liikevaihto kasvanut 60 %. Tulos tosin oli pakkasella, ja sille on omat syynsä. Olen useina iltoina miettinyt, kuinka saatanan salakavala vihollinen iltakalja tai viikonlopun mäyräkoira on. Tänä syksynä on selvinnyt sekin, että alkoholin vaikutuksen alaisena REM-uni voi jäädä kokonaan välistä. Aamulla on väsynyt, vaikka olisi nukkunut riittävän tuntimäärän.

Aivot ja lihakset kasvavat levossa. Sekin on tutkittua. Jos REMiä ei ole, ne eivät kasva. Päinvastoin, ne surkastuvat. Sen lisäksi, että mietin erityisesti yrittäjävuosiani taaksepäin, katson myös kuuluisia ennen-jälkeen-kuviani. Ennen-kuvassa pöhöttynyt, punakka ja pönäkkä kokispulloharteinen konsultti. Jälkeen-kuvassa ryhdikäs, energinen, virtaviivainen nuorimies, jolla näkyy vatsalihakset. Vittu vatsalihakset 42-vuotiaana! Ensimmäistä kertaa elämässäni. Siirryin housuissa 2 tuumaa pienempiin ja vaihdoin L-koon lakanapaidat M-koon slim-versioihin.

Pari viikkoa sitten hankin itselleni jotain, joka muistuttaa minua henkilökohtaisesta, onnistuneesta ja tuloksekkaasta valinnastani vuosia. Kävin Bilian 25-vuotissynttäreillä ja tein tilauksen uudesta työsuhdeautosta. Volvon XC60-citymaasturista, jonka hintalappu on tasan saman verran kuin kasvatin liikevaihtoani vuodessa. Joo, rahoitusyhtiön autohan se on – mutta symbolinen arvo on minulle ainutlaatuinen.

Joka aamu kun herään ja katson pihalle, näen syyn nousta virkeänä ja varhain uuteen päivään, uusiin mahdollisuuksiin, uusiin asiakkaisiin, jännittäviin projekteihin ja vaikka mihin. Joka aamu kun herään ja katson pihalle, näen uuden – omilla ansioillani hankitun – luksusauton, joka jäi minulta aiemmin saamatta kuluneiden 20 vuoden aikana. Ja enimmäkseen vain siksi, että oluen perkele otti minusta liian tiukan otteen vuonna 1990.

Kuluneen vuoden aikana olen saanut ainutlaatuisia tilaisuuksia tavata uusia, mahtavia ihmisiä. Olen saanut olla osa Jari Sarasvuon Stronghold-esikoisia. Olen liittynyt BNI-verkostoon. Olen lopettanut ravaamisen joka suuntaan ja keskittänyt energiani ja fokukseni niihin asioihin, joissa olen oikeasti hyvä – asiakkaideni mielestä, en omasta. Ja paljon muuta.

Minun kehoni ja erityisesti pääkoppani ovat minun parhaita rahantekovälineitäni. En aio toista kertaa hukata citymaasturia vuodessa.

Lesson learned. Tervetuloa, uudet asiakkaat!

Pistä jakoon: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Melkein voitettiin jääkiekossa. Vastustaja tasoitti viimeisellä sekunnilla. Vähän söi.

Kaikki oikeudet ja naurut pidätetään. Copyright © 2008-2017 Prepsikka Oy. Y-tunnus 2202417-7.