Prepsikka

Sosiaalinen media tekee tyhmäksi öykkäriksi

En väitä, että Perussuomalaisten Terhi Kiemunki olisi tyhmä öykkäri. Kovin pitkälle harkittua hänen ulostulonsa facebookissa 20.3.2016 ei kuitenkaan ollut. MTV uutisoi asiasta näin:

Perussuomalaisten Terhi Kiemunki pilkkasi Facebook-kommenteissaan virpomassa olleiden tyttöjen hijab-huiveja ja ihmetteli, onko Allahillakin tänään joku vuosipäivä. Lisäksi hän harmitteli, ettei hänellä ollut antaa palkaksi yhtään kondomia.

Kuinka usein luet jonkun tunnetun tai wannabe-tunnetun vastaavia möläytyksiä sosiaalisessa mediassa? Liian usein. Kiemungin ala-arvoinen kommentti kirvoitti minut miettimään, mihin maailma on menossa, jos kommunikointi on simppeliä simplex-huutelua some-puskista.

Olen itse 80-luvun kasvatti, ajalta ennen internetiä, pelikonsoleita (paitsi ah, niin ihana Commodore 64), mobiililaitteita ja sosiaalista mediaa. Joku viisas totesi todella kauan aikaa sitten: puhu ihmisille, älä ihmisistä. Toisen ihmisen kanssa keskustellessa kasvotusten joudut vastaamaan sanomisistasi välittömästi. Ilmeilläsi, eleilläsi, sanoillasi. Joudut duplex-dialogiin, paitsi jos käytät hyväksesi ottamaasi valta-asettelua, joka on epäreilua toista keskustelijaa kohtaan.

Sosiaalisessa mediassa on helppo hyökätä kenen tahansa kimppuun. Olen itse joutunut rajoittamaan aiemmin avoimia viestintäkanaviani erinäköisten uhkailujen vuoksi. Onnellisuusvalmentajani (luit oikein) Auli Malimaa sanoi, että taidan olla salaa hyväntahtoinen mies. Kun puolustan heikompia ja ivailen heitä vastaan vääryyttä tekevien kustannuksella, joudun välillä nukkumaan vatsallani. Selkäni on veitsitukkina. Se on pieni hinta siitä, että öykkärit saavat maistaa omaa lääkettään. Aiemmin lainasin entisen alaiseni lausahdusta

Tappaa eivät uskalla, ja tiineeksi eivät saa.

Nykyisen somehulluuden aikaan en enää olisi niinkään varma tuosta ensimmäisestä. Vaikka olen mitätön ja tuntematon yksinyrittäjä, hulluja riittää joka lähtöön. Netiketin yksi tärkeimmistä perussäännöistä on olla provosoitumatta. Itselleni on parasta myös olla provosoimatta. Tyhmä öykkäri tarttuu liian herkästi sarkastiseenkin heittoon, ja ottaa sen henkilökohtaisesti.

Sosiaalinen media tekee myös laiskaksi. Liian moni ottaa ainoana totuutena sen, mikä lävähtää pikseleinä naamaan kaikkein ensimmäisenä. Harva jaksaa nähdä vaivaa selvittääkseen, mikä on oikea totuus. Kaikkein laiskimmat eivät vaivaudu käyttämään edes aivojensa prosessointitehoa. Seuraava reaktio onkin ajattelematon vastaheitto ja öykkäröinti. Pölyn laskeuduttua voi sitten helposti vain todeta, että

Sori siitä. En oikeasti ollut ihan tuota mieltä.

Uskon, että tulevaisuudessa menestyvät vain ne ihmiset, jotka lukevat muutakin kuin dotfia, dotcomia ja iltapäivälehtiä. Uskon, että tulevaisuudessa menestyvät vain ne ihmiset, jotka kohtaavat ihmisiä aidosti, fyysisesti, kasvotusten. Ihmiset, jotka kykenevät rakentavaan keskusteluun. Ihmiset, jotka osaavat kuunnella ja arvostaa myös toisen osapuolen mielipiteitä. Sosiaalisella medialla on pysyvä rooli ihmisten välisessä viestinnässä. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla uhkailua, kiristystä, vihaa ja tyytymättömyyttä.

Pistä jakoon: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 kommenttia “Sosiaalinen media tekee tyhmäksi öykkäriksi

  1. Ana sanoo:

    Kiemunkia voi hyvinkin nimittää öykkäriksi tai vaikka tyhmäksi öykkäriksi. Minä en nimittäisi perussuomalaisia tyhmiksi öykkäreiksi yhden öykkärin perusteella. Siinä on se ero.

    1. Juke sanoo:

      Niin, en minäkään. Kuten en mitään muutakaan ryhmää yksittäisen henkilön perusteella.

Kommentointi suljettu.

Melkein voitettiin jääkiekossa. Vastustaja tasoitti viimeisellä sekunnilla. Vähän söi.

Kaikki oikeudet ja naurut pidätetään. Copyright © 2008-2017 Prepsikka Oy. Y-tunnus 2202417-7.