Prepsikka

Oletko aina epäonnistunut väärin?

Perjantai 13.5. ja viikonloppu vuonna 2005 syntyneiden poikien salibandyturnauksessa Tampereella poikivat ajatuksia epäonnistumisesta. Toki taustalla on myös kahdeksan vuottani yrittäjänä ja sitä edeltävät yli 13 vuottani korporaatiobroilerina.

Vuosien varrella kaljuun takaraivooni on tarttunut käyttökelpoisia sanontoja, joista yksi sopii tähän tilanteeseen:

Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Kurvaillessani jo erittäin tutuksi tullutta kolmostietä kohti Espoota, harmittelin kaikkia niitä ihmisiä, jotka eivät saa mahdollisuutta epäonnistua oikein. Liian montaa toppuutellaan, ettei kannata liiaksi yrittää mitään, ettei vain kukaan pääsisi sanomaan mitään. Sen sijaan, että kokeneempi ja asiasta enemmän tietävä ensin ohjaisi, ympärillä olevat vähäkokemuksiset ja tietämättömät antavat puolivillaisia neuvoja. Epäonnistuessaan ihminen saa usein ivaa, naurua ja kliseisen

Minä tiesin, ettei se onnistu!

…joka ei tietystikään pidä paikkaansa, koska kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta. Pahimmillaan ihminen saa osakseen huutoa, syyttelyä, luuserin leiman kiiltävään otsaansa sekä rangaistuksen. Kuten esimerkiksi yrittäjä, joka tekee konkurssin – riippumatta siitä, noudattiko kaikkia lakeja vai ei.

Olen elämässäni kohdannut tuhansia ihmisiä. Mestareiden edessä olen kuin spanieli agilityradalla; silmät suurina, intoa täynnä.

Opeta minua. Kannusta minua. Palkitse onnistumisestani. Älä rankaise.

Tiedän omalla alallaan olevia henkilöitä, jotka ovat saaneet syyt niskaansa heistä riippumattomista syistä. Työyhteisössä heidät on siirretty suojatyöpaikkaan. Työmotivaatio nollautuu, ja nämä henkilöt ovat vaihtaneet työpaikkaa. Uudessa työpaikassaan he ovat nälkäisiä ja innokkaita, tuottavia ja idearikkaita.

Älä polvistu pelon edessä. Rohkeus on sitä, että pelkää, mutta tekee sen silti.

Suosittelen lukemaan englanninkielisen artikkelin ”Why You Should Celebrate Your Failures”. Se antaa napakoita ohjeita siihen, kuinka voit käsitellä epäonnistumisia.

Entä jos itse olet se mestari, jonka pitäisi ohjata kisällejä? Mitä ohjeita annat etukäteen, kuinka rohkaiset ja kannustat? Kuinka sotajoukkosi toimivat paineen alla? Haihtuuko hiilipölysi tuuleen, vai saatko adjutanttiarmeijastasi puristettua timantin? Itse olen epäonnistunut vähintään kymmeniä kertoja käsittelemään niitä – usein pieniä – ihmisiä, jotka ovat epäonnistuneet. Nyt uskon löytäneeni keinoja, jotka toimivat.

Kun valmentaja muuttuu tietäjästä auttajaksi, joukkue menestyy. Sama pätee myös työelämään. Epäonnistu siis rohkeasti. Anna muiden epäonnistua. Naura. Opi. Nauti.

Pistä jakoon: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Yksi kommentti “Oletko aina epäonnistunut väärin?

  1. ”I never lose. I either win or I learn”

Kommentointi suljettu.

Melkein voitettiin jääkiekossa. Vastustaja tasoitti viimeisellä sekunnilla. Vähän söi.

Kaikki oikeudet ja naurut pidätetään. Copyright © 2008-2017 Prepsikka Oy. Y-tunnus 2202417-7.