Prepsikka

Nämä 10 kysymystä yrittäjän puolison kannattaa kysyä

Omasta ja yrittäjäkollegoideni kokemuksista päätellen olen kerännyt 10 tärkeää kysymystä, joita yrittäjän puolison kannattaa silloin tällöin kysyä yrittäjältä. Yksi kerrallaan. Ei enempää. Ei kuulustelua. Vain toisen ihmisen huomioonottamista.Tuttuja yrittäjiä on siirtynyt tuonpuoleiseen syystä tai toisesta. Myös lapsuudenystäviä. Oman käden kautta, sairauteen tai sairaskohtaukseen. Moni on kerännyt ansioluetteloonsa verenpainetta, vatsahaavan, alkoholiongelman, avioeron, loppuunpalamisen, velkavankeuden tai konkurssin. Joillain on koko lista täynnä.

Olen itse naimisissa opettajan kanssa. Korkeakoulututkinto, vakituinen työ, pitkät lomat, ei painetta hankkia ensi kuun tilipussia, ei talouslukujen pyörittelyä osana työtehtävää. Minulla ei ole korkeakoulututkintoa. YT-neuvottelut ja irtisanomisuhka on päällä 24/7. Palkallista lomaa ei ole ollut 8 vuoteen. Joka kuukausi joutuu hankkimaan seuraavan kuun leivän pöytään ja hoitamaan yrityksen talousasioita. It ain’t the same ball park. It ain’t the same fucking sport. Leffasta Pulp Fiction.

Suomalainen yrittäjä ei helposti oma-aloitteisesti myönnä puolisolleen, ettei aina mene hyvin. On se yrittäjän ylpeys, katsos. Ettei kukaan pääse sanomaan, että olet epäonnistunut. Siksi on parempi pitää kaikki omana tietona. Mitäpä muutamasta rikki pyöritystä hikisestä lakanasta. Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa. Näin meitä ohjeistaa vanha sananlasku.

Yksinyrittäjän hyvinvointia ei esimies seuraa eikä hooärrä kysele. Jos (toivottavasti) elämän mittainen (yhtiö)kumppani ei vaivaudu kysymään yrittäjän kuulumisia, voi olla että trotyylitynnyriin pakataan lisää arsenaalia. Yrittäjä hinkkaa puukeppejä vastakkain. Savu haisee jo. Kunnianhimoinen yrittäjä epäonnistuu säännöllisesti. Välillä pienesti. Välillä isosti. Olen oppinut kysymään itseltäni: Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Siis jos kaikki ei menekään putkeen. Voinko elää lopputuleman kanssa? Uskottelen aina itselleni, että voin. Välillä olisi kivuttomampaa työntää 6 tuuman rautanaula isovarpaan kynnen alle ja potkia kiviseinää.

Jos olet yrittäjän puoliso, olet myös hänen hr-päällikkönsä ja työterveyshuoltonsa. Esimerkiksi näillä kysymyksillä voit löysätä vannetta yrittäjän pään ympärillä. Puhuminen auttaa.

  1. Millainen työpäivä sinulla oli tänään?
  2. Miten voit?
  3. Oliko tuloksekas palaveri?
  4. Miten firmalla menee?
  5. Millaisia töitä on meneillään tällä hetkellä?
  6. Onko tullut uusia asiakkaita?
  7. Ovatko asiakkaat maksaneet laskunsa ajallaan?
  8. Ehditkö pitää kesällä ollenkaan lomaa?
  9. Jaksatko varmasti tehdä noin pitkää päivää?
  10. Muistathan levätä välillä?

Teho on kova. Kokeile.

Pistä jakoon: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Melkein voitettiin jääkiekossa. Vastustaja tasoitti viimeisellä sekunnilla. Vähän söi.

Kaikki oikeudet ja naurut pidätetään. Copyright © 2008-2017 Prepsikka Oy. Y-tunnus 2202417-7.