Prepsikka

Kymmenen virhettä ja 10 000 tuntia teki mestariksi

Pidin syyskuussa koulutuksen palvelutuotteen asiakaslähtöisestä kehityksestä. Sain pitkästä aikaa todella huonot arvostelut. Vastaajia toki oli vain kaksi, mutta heille tyylini ei sopinut. Sama mies, sama koulutus, sama sisältö ja sama tyyli ovat aiemmin tuottaneet noin 4,5/5,0 koulutuskeskiarvon. Kommenttikenttä kertoi karua sanomaansa:

”Kehui aika paljon itseään.”

Eräässä Taivas+Helvetti-kirjan luovutustilaisuudessa Aalto-yliopistolla Timo Soini sanoi puheessaan:

”Suomalaiset eivät osaa käsitellä menestystä. Eivät omaa eikä toisten.”

En ota kantaa siihen, kuinka Soini seuralaisineen on käsitellyt omaa menestystään kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen.

Olen saanut aiemmissa koulutuksissani pyyntöjä kertoa konkreettisia esimerkkejä. Mitä kauemmas katson taaksepäin, sitä vähemmän niitä on ollut. Ja niistäkin enemmistö on epäonnistuneita kokeiluita, joista toki kerron mielelläni ja avoimesti. Eivätpähän koulutettavani astu samoihin miinoihin.

Kun sitten onnistumisiakin alkoi tulla neljän tai viiden vuoden jälkeen, päätin alkaa jakaa onnistumistarinoitakin. Ehkä koulutettavat saisivat niistä itselleen ideoita ja inspiraatioita omaan toimintaansa. Tai sitten minun onnistumistarinani ovat itsekehua.

Muistetaan kuitenkin, etten pidä itseäni menestyjänä. Olen selviytyjä. Yli seitsemän vuotta riittää todisteeksi, vaikka kahtena perättäisenä tilikautena olenkin tehnyt tappiollisen tuloksen. Tämä yritystoiminta kun on vähän sellaista, että riskit näkyvät sen kuuluisan viimeisen viivan alla. Liikevaihtoa osaan kuitenkin tahkota yhden miehen firmallani yli 150 000 euroa vuodessa. Sekin on julkinen tieto, jota on turha piilotella. Nyt on aika keskittyä parantamaan tulosta.

Seitsemän vuoden aikana olen kerryttänyt osaamistani ja kokemustani sen kuuluisat 10 000 tuntia, joiden pitäisi riittää siihen, että osaa oman hommansa hyvin. Englanniksi termi on mastery, mutta suomeksi sitä ei kannata kääntää. Väittäisin olevani mestari. Jos väittäisin, minut todennäköisesti leimattaisiin ylimieliseksi kusipääksi, jolla on vain subjektiivinen mielipide omasta osaamisestaan. Paiskasin sen otsikkoon, koska se provosoi kuitenkin.

Matkallani olen tehnyt satoja virheitä ja virhearviointeja. Alla top 10, joita kannattaa välttää.

  1. Pidät uppiniskaisesti kiinni jokaisesta eurostasi ja yrität pitää saman palkkatason kuin edellisessä työpaikassasi. Firmasi liikevaihto jämähtää paikoilleen ja teet vain säälittävän tuloksen.
  2. Annat ulkopuolisten mielipiteiden vaikuttaa pääkoppaasi. Alat pelätä riskinottoa ja epäonnistumista. Jarrutat omia kasvumahdollisuuksiasi.
  3. Otat harkitsemattomia riskejä impulsiivisesti miettimättä sen kummemmin, onko juuri siinä bisnesideassa järkeä. Lyhyen aikavälin hyvä bisnesidea voi sekoittaa pitkän ajan tavoitteidesi kompassin.
  4. Et osaa kieltäytyä. Otat kannattamattomia asiakkaita, pitkiksi venyviä projekteja joiden kate kääntyy pakkaselle.
  5. Luotat suulliseen sopimukseen kaikissa tilanteissa. Yrittäjänä et kuitenkaan halua olla liian jämäkkä asiakkaallesi ja alat tanssia asiakkaasi pillin mukaan.
  6. Arkailet pyytää osaamisestasi riittävän korkeaa hintaa. Jos asiakas saa kymppitonnin hyödyn ja maksaa siitä tonnin, olet idiootti. (No, et ole, minä olin.)
  7. Kun saavutat tyydyttävän tason, et enää kehitä toimintaasi. Et markkinointia, hinnoittelurakennetta, tuotteitasi. Mitään. Tulet jossain vaiheessa alaspäin. Rytinällä.
  8. Sinulla on luurikammo. Odotat, että asiakkaasi ottavat yhteyttä. Eivät he ota. Ainakaan riittävästi ensimmäisten vuosien aikana.
  9. Esiinnyt jonain muuna kuin oikeasti olet. Yksinyrittäjä on yksinyrittäjä. Jos nimität itse itsesi yhden hengen yrityksesi toimitusjohtajaksi, se voi joillekin asiakkaille näyttää lähinnä säälittävältä tittelinkipeältä pätemisen tarpeelta.
  10. Et pidä huolta omasta kunnostasi. Annat mielesi ja kehosi rappeutua. Energiatasosi laskee ja jaksat tehdä yhä vähemmän.

Nyt, 10 000 tunnin jälkeen, olen päässyt tilanteeseen, jossa asiakkaat ottavat minuun yhteyttä saavutusteni vuoksi. Se antaa minulle yhä enemmän uskoa ja energiaa siihen, että teen vieläkin enemmän. Nopeammin. paremmin.

Minun tehtäväni on auttaa muita menestymään. Vain siten menestyn itse.

Pistä jakoon: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Melkein voitettiin jääkiekossa. Vastustaja tasoitti viimeisellä sekunnilla. Vähän söi.

Kaikki oikeudet ja naurut pidätetään. Copyright © 2008-2017 Prepsikka Oy. Y-tunnus 2202417-7.